Novice‎ > ‎

ČASTNI ČLAN DOS POMURJE PREJEL BLOUDKOVO PLAKETO

objavljeno: 13. feb. 2015 14:16 avtor: Dos Pomurje   [ posodobljeno 13. feb. 2015 14:23 ]
V Cankarjevem domu v Ljubljani so 11.02.2015 podelili Bloudkova priznanja. Naš častni član prof. Tone Ficko je prejel plaketo za življenjsko delo. 

Prof. Tone Ficko se je športu zapisal že zelo zgodaj, ko se je najprej odločil za izobraževanje na Srednji šoli za telesno vzgojo v Murski Soboti, leta 1971 pa zaključil še študij na Fakulteti za šport v Ljubljani – specializacija odbojka ter si pridobil naziv profesor športne vzgoje. Aktivno se je ukvarjal z odbojko, gimnastiko, atletiko, namiznim tenisom, nogometom, malim nogometom, badmintonom in smučanjem ter je še danes, pri svojih 67 letih, praktični pričevalec športnega gesla »Zdrav duh v zdravem telesu«.

Ficko je štirideset let služboval kot učitelj športne vzgoje na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru in s svojimi dijaki in dijakinjami dosegal vidne športne uspehe, zaradi njegovega pojmovanja športa, odnosa do soigralcev in nasprotnika na igrišču, morale in predvsem zaradi vedno prisotnega pedagoškega pristopa k športu, pa se jih je veliko od njih kasneje zapisalo športu.

Ob službenih obveznostih je Ficko aktivno deloval še kot vaditelj in član TVD Partizan Ljutomer, organiziral in vodil je številne tečaje in bil vrsto let član organov različnih športnih organizacij. Ena njegovih največjih športnih ljubezni je odbojka.

V moškem Odbojkarskem klubu Ljutomer je bil Ficko sprva vrsto let igralec, nato pa je več kot 20 let opravljal naloge trenerja, od najmlajših selekcij do članske ekipe, ki jo je pripeljal tudi v 1. Državno odbojkarsko ligo. Po zaključku trenerske kariere se je posvetil sojenju odbojkarske igre. Deset let je bil aktiven sodnik, od tega je pet let nepretrgoma sodil v 1. DOL. Ko je dopolnil 55 let je zaradi starostne omejitve začel opravljati delo delegata- kontrolorja v Odbojkarski zvezi Slovenije in Zvezi odbojkarskih sodnikov Slovenije. Kot delegatu- kontrolorju najvišjega državnega ranga mu je bilo štiri leta zaupano mesto predsednika Komisije za spremljanje in kontrolo sojenja pri ZOSS, bil pa je tudi član Komisije za delegiranje pri ZOSS.

V Društvu odbojkarskih sodnikov Pomurje je opravljal vsa leta najodgovornejša dela in naloge, še zlasti je za izpostaviti, delo na področju izobraževanja in vzgoje mladih sodnikov. V deželi ob Muri je z vzgledom, strokovnostjo in svetovljanstvom vzgojil generacije dobrih odbojkarskih sodnikov.

V več kot 40-letnem športnem delovanju je Tone Ficko prejel številna priznanja, med drugim priznanje za 30 let dela v ljutomerskem Odbojkarskem klubu ob 70-letnici odbojke v Ljutomeru, leta 2005.


Ob prejetju plakete za življenjsko delo mu člani DOS Pomurja iskreno čestitamo!


vir: www.odbojka.si/novice/4989